DEN BILLIGE

Forbindelse på 50 Mbit/s

Er du en internetforbruger med lavt forbrug? Køb ikke en dyrere forbindelse end du har brug for! Med en forbindelse på 50 Mbit/s, er du i den lave ende af hastighedsspektret, men prisen er også overkommelig. Den billige løsning egner sig perfekt til dig, hvis du benytter internettet til at tjekke mails, surfe eller benytte de sociale medier.


FAMILIEN

Forbindelse på 100 Mbit/s

Er I en familie, eller har du typisk flere enheder tilkoblet samme netværk? Flere enheder forringer forbindelsen, og derfor er det som regel nødvendigt med en højere hastighed. En forbindelse med en hastighed omkring 100 Mbit/s vil typisk være nok til de fleste familier. Med denne hastighed har du rig mulighed for at streame film og musik, alt imens du benytter de sociale medier eller surfer på internet.

DEN HURTIGE

Forbindelse på 500 Mbit/s og derover

Er du i en stor familie, hvor mange deles om forbindelsen. Eller er du typen, som benytter internettet til at spille tunge online computerspil, eller downloader du ofte film i høj kvalitet. Så er en forbindelse på mindst 500 Mbit/s en nødvendighed. Denne forbindelse er perfekt, hvis I er mange på samme forbindelse, som streamer og spiller online computerspil på samme tid.

Guide til det rigtige bredbånd

Når du skal finde det rigtige bredbånd, er det vigtigt at du sætter dig godt ind i dine muligheder. I denne sektion vil vi gennemgå de vigtigste områder, så du har de rigtige værktøjer til at vælge dit bredbåndsabonnement.

Hvad er bredbånd?

Bredbånd er måden, hvorpå man tilkobler sig internettet. For omkring 15 år siden benyttede man sig af en modem forbindelse. Her “ringede” man op til internettet via et telefonkabel, når man skulle benytte det. Du betalte for dit forbrug, og man kunne ikke benyttet telefonen på samme tid med modemmet.

Med introduktionen af bredbånd slap man for besværet og tanken om forbrug når man skal online. I dag har man fri afbenyttelse af internettet, og er automatisk koblet op, når man starter sin computer.

Vælg den rigtige type af bredbånd

Der findes i dag flere forskellige typer bredbånd. Alt efter, hvor du er bosiddende i landet, er der forskellige løsninger, som er optimale for lige netop dig. De typer bredbånd, som findes er; ADSL bredbånd, kabelbredbånd, mobilt bredbånd og fibernet. Blandt disse typer er det ADSL bredbåndet, som også bliver kaldt almindeligt bredbånd. Denne type bredbånd, er den man oftest ser rundt omkring i de danske hjem.

Dette skyldes, at ADSL bredbåndet er den ældste type af bredbånd, og er derfor tilgængelig i langt størstedelen af landet. ADSL bredbåndet tilbydes i mange forskellige hastigheder, og prisen er ofte lavere end ved kabelbredbånd og fibernet. Hvilket også er en af grundene til at denne type af bredbånd er det mest populære. ADSL bredbånd opkobles igennem et telefonstik eller antennekabel. Stort set alle internetudbydere tilbyder denne internetløsning. Hastigheden kan fås helt ned fra 2 Mbit/s i downloadshastighed og helt op til 100 Mbit/s. Vil du have hurtigere internet, bør du benytte kabelbredbånd eller fibernet. Alt efter, hvilken type internetopkobling du skal bruge, kan nogle udbydere være bedre til at levere disse end andre. Det er derfor en god idé, at du sætte dig ind i disse, så du sikrer sig den bedste internetudbyder til netop den type forbindelse, som du skal bruge.

Download & Upload

Når du henter filer ned fra nettet går det under betegnelsen: “Download”. Hvilket vil sige, at jo flere Mbit/s i downloadhastighed du har, jo hurtigere kan du altså hente og streame film, musik m.m. fra internettet ned på din computer. Downloadhastigheden er også lig med, hvor hurtig du kan surfe på nettet. Da du teknisk set, downloader en side, når du besøger den på internettet. Modsat er ”Upload” en betegnelse for, hvor hurtigt du kan ligge filer ud på internettet. Det kunne være eksempelvis være, at du vil dele et billede på Facebook eller Instagram. Jo højere en uploadhastighed du har, jo hurtigere går det med at ligge billedet ud på nettet.

Laver du telefonopkald på f.eks. Skype via internettet, betyder uploadhastigheden også en hel del. Har du en for lav uploadhastighed til et Skype opkald, vil din modtager opleve at du ”falder ud” eller slet ikke kan høre dig, når i foretager en samtale. Det kan også være du er typen, som benytter en cloud-funktion, f.eks. Dropbox til at opbevare dine filer, så skal du også huske, at være opmærksom på, at dette også påvirkes af uploadhastigheden. Det er dog i langt de fleste tilfælde nok, at tænke over downloadhastigheden. Det er de færreste, som uploader nok til, at man ender med at sidde med for lidt Mbit/s i Upload. Dette er også grunden til, at man typisk vil se et lavere antal Mbit/s i uploadhastighed end i downloadhastighed, når man køber et bredbåndsabonnement.

Mbit/s

Mbit/s står for megabit i sekundet, og er betegnelse for, hvor hurtig internettet er og hvor hurtig det er til at flytte bytes fra et sted til et andet. Dermed er Mbit/s også den nemmeste og mest præcise måde at sammenligne internethastigheder på.

Binding

Når du køber et bredbåndsabonnement, er du ofte bundet til dette i en bindingsperiode fra 6 måneder og op. I få tilfælde kan du få bredbåndsabonnementer uden binding. Dette hører til sjældenhederne og det er derfor ikke noget, du skal regne med, når du køber bredbåndsabonnementet. Finder du et abonnement uden en bindingsperiode på 6 måneder, skyldes det med stor oftest, at abonnementet som tilbydes er kabelbredbånd. Dette kan f.eks. være YouSee eller Stofa, hvis det er tilfældet, betyder det, at du får bredbånd gennem tv-stikket. Dette kræver derfor, at du har kabel-tv, og her vil du typisk ligeledes være bundet i 6 måneder. Du vil derfor alligevel være bundet til dit abonnement, selvom du teknisk set ikke er bundet via dit bredbånd. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig godt ind i de forskellige bredbåndsløsninger, inden du springer ud i et køb.

Hvilken internetforbindelse kan jeg få?

Alt efter din geografiske placering kan du opnå forskellige hastigheder. Dette er vigtigt at have i baghovedet, når du skal vælge internetudbyder og bredbånd.

Afstanden mellem din adresse og nærmeste internetcentral er afgørende for, hvor høj hastighed du kan modtage på din adresse. Er der meget “støj” mellem din adresse og internetcentralen, kan dette betyde at du ikke kan opnå den høje internethastighed, som du havde håbet på. Det er derfor rigtig smart at undersøge, hvor langt væk den nærmeste internetcentral befinder sig, inden du beslutter dig for et bredbåndsabonnement. Dette sikrer, at du ikke betaler for en hastighed, som ikke er tilgængelig på din adresse.

ADSL bredbåndet bliver også belastet af antallet af brugere, som benytter internettet på samme tid. Da internettet bliver delt på tværs af enheder på forbindelsen. Bor i derfor flere på adressen, er det værd at overveje, om ikke i skal anskaffe jer en løsning med en høj internethastighed. Dermed sikrer i brugeroplevelsen, også selvom i er mange tilknytte netværket.

Hvordan vælger jeg det rigtige bredbåndsabonnement?

Et godt råd, når du skal vælge et bredbånd, er først at afklare dig selv, hvor meget du benytter internettet? og ikke mindst, til hvad benytter du internettet? Er du typen der kun bruger internettet til at tjekke mails og nyheder? Så er downloadhastigheden med stor sandsynlighed ikke vigtig for dig, og du kan derfor gå efter det billigst mulige bredbånd. Er du til gengæld i den anden ende af spekteret, og benytter internettet rigtig meget, som f.eks. ved streaming af film eller computerspil over nettet, bør du overveje om et af de hurtigere bredbånd vil passe bedre til dig.

Når du har afklaret med dig selv om, hvilken type internetforbruger du er, vil det næste punkt være, at afklarer, hvor meget du er villig til at betale for bredbånd. Nogle bredbåndsudbydere lover også hastighedsgaranti, hvilket er værd at overveje. Især hvis du bor et sted, som har meget støj eller langt til nærmeste internetcentral.

Bor du langt fra en internetcentral, anbefaler vi, at du overvejer et abonnement med en hastighedsgaranti. Ved at gøre dette, undgår du at blive skuffet, hvis din bredbåndsudbyder ikke kan levere den lovede hastighed.

Hos internetmatch.dk kan du finde det helt rigtige bredbånd. Oversigten bliver hele tiden opdateret, du kan derfor hele tiden være sikker på at få de bedste tilbud. Om du er til de hurtige eller de billige bredbånd, kan du finde det helt rigtige her.

Værd at vide om bredbånd – inden du vælger udbyder

Når du skal vælge bredbånd, er et ikke nok at du blot kigger på bredbåndspriser, så du får det billigste, er det er også vigtigt at du kigger på din bredbåndsforbindelse. For hvis bredbåndsforbindelsen eller hastigheden er meget lav, har du gjort en dårlig handel.

Det gælder både hvis du skal have bredbånd eller overvejer at skifte. Der kan være mange penge at spare ved jævnligt at tjekke og se om det er muligt at finde en anden bredbåndsudbyder, der kan levere bedre og billigere bredbånd.

Hvad skal du undersøge inden du vælger?

Det er en god ide at bruge tid på at finde den helt rigtige bredbånd. For ikke alene er det mega irriterende, hvis det er for langsomt, det er også irriterende hvis man løber tør i slutningen af måneden. Omvendt er der jo heller ingen grund til at betale for mere, end man har brug for. 

Det du skal være opmærksom på, er blandt andet

Dit behov

Til at starte med er det en god ide at få et overblik over dit behov. Er du alene og blot har brug for at tjekke mails, læse en avis og i ny og næ tjekke Facebook, er dit behov anderledes, end hvis du er en familie, hvor der måske er et par teenagere der både spiller og streamer film i tide og utide. Det samme gælder måske, hvis en af jer arbejder hjemme, eller arbejder med store grafiske filer.

Din bredbåndshastighed

Hvis du på et eller andet tidspunkt har prøvet at streame en film og hver hvert andet minut, har skulle vente på at den fik hentet de næste 30 sekunder ned, ved du hvor vigtigt bredbåndshastigheden er. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du skal sende en fil, stor som lille. Din adresse har som regel en betydning for, hvor hurtig en hastighed du kan få. Bor du ude på landet, eller f.eks. nede i en dal, hvilke jeg selv har prøvet, kan du måske have svært ved at få en meget hurtig bredbåndshastighed. Der kan også være forskel på, hvor godt den enkelte bredbåndsudbyder dækker de enkelte steder. Som udgangspunkt er det som regel nemt at få en god dækning, på mindst 200 mbit.

Sammenlign bredbåndspriserne

Når du kender dit behov og hastighed, er det tid til at sammenligne de forskellige internetudbyderes priser. Nogle udbydere har et opstartsgebyr, men i dag er der så mange danske udbydere, at det bør være muligt at finde en der ikke har. Du skal som regel være indstillet på en seks måneders bindingsperiode, men det kræver at udbyderen holder hvad han lover, ellers kan du til enhver tid opsige.

Din router

Din router er ofte et område de fleste overser, hvilke er dybt forkert, for uden den rigtige router vil du aldrig opnår den optimale hastighed, som du kan få på din adresse. Som regel følger der en låne router med dit abonnement og er den ikke stærk nok til at dække hele dit hjem, kan du som udgangspunkt bytte den til en stærkere. Er det stadig ikke nok, kan du vælge at købe en selv, som dækker dit behov. En router skal som udgangspunkt leveres tilbage, hvis du skifter abonnement, så husk at gemme kassen den kom i, så er den nemmere at levere tilbage. 

Prisen

Sidst men ikke mindst, spiller prisen på bredbåndet selvfølgelig også en rolle. Både når det gælder at købe et billigt bredbånd eller et dyrt et. 

Hvad er bredbånd egentlig for noget?

Bredbånd er en slags måde du bliver tilknyttet internettet. Fuldstændig som det modem vi brugte tidligere. Du husker det nok, det lød som en telefon der ringede op. Andre muligheder i dag er via kabel-tv og fibernet. Det er også muligt at få et mobilt bredbånd, så du altid er på nettet 24/7. I dag betyder internet og bredbånd stort set det samme i daglig tale.

Mobilt bredbånd

De fleste vil gerne have adgang til internettet uden for deres hjem, så de f.eks. kan læse avisen, gå på Facebook, tjekke deres bank og læse andet der interessere dem på vej til deres arbejde. Derfor har de fleste også et abonnement, der via et SIM-kort giver dem adgang hele tiden. 

Bredbånd med eller uden binding

De fleste udbydere har som tidligere en seks måneders binding, men der er nogle internetudbydere, der tilbyder et abonnement uden binding. Det er f.eks. værd at overveje i sommerhuset, hvor man sjældent er i op til seks måneder ad gangen. 

Tjek din internetudbyders dækning

Alt afhængig af hvor du bor, kan der være stor forskel på de forskellige udbyders dækning. Derfor er det vigtigt at du husker at tjekke de enkeltes dækning i dit hjem og hvor du ellers ofte opholder dig, sommerhus, skole, arbejde osv. Nogle udbydere har en perfekt dækning, andre kan ikke. Det gælder i øvrigt også de store og kendte udbydere.

Er det muligt at måle min bredbånd hastighed?

Det er absolut muligt at tjekke hastigheden på dit bredbånd. Der findes som udgangspunkt to forskellige test du kan udføre. Den ene er at du kan teste din nuværende hastighed eller speedtest, som den også kaldes. Det kan du f.eks. gøre, hvis du synes dit nuværende abonnement er lige lovlig langsom. Du kan prøve at skifte frekvens og se om det gør en forskel.

Den anden test fortæller dig om de forskellige muligheder du har på din adresse. Fibernet, kabel-tv eller bredbånd. Almindeligt bredbånd eller mobilt.

Det du især skal være opmærksom på, når det gælder du tester er især hvor hurtig downloading hastigheden er. Du downloader ofte markant mere end du uploader. F.eks. når du streamer en film, hvilke flere og flere gør helt naturligt flere gange om ugen, hvis ikke dagligt.

Upload-hastigheden drejer sig primært om at du vil sende et billede, snakke over Zoom eller spille et spil på nettet. Det du skal være opmærksom på, er altså hvor tit du gør det ene eller andet.

Er der forskel på mobilt bredbånd og almindeligt bredbånd?

Jeps, der er forskel på de to slags bredbånd. Den ene forbindelse og adgang til internettet kommer via dit telefonstik eller kabel-tv, den anden via et SIM-kort. Fordelen ved et almindeligt bredbånd, er at du får en fast og stabil forbindelse. Der er desværre også den ulempe, at der er en masse ledninger og kabler og det er ikke alle steder, hvor der er indlagt kabler. Sommerhuse og kolonihaver for at nævne nogle.

Fordelen ved et mobilt bredbånd er, at du har adgang 24/7, uanset hvor du er. Ulempen er at du ikke altid har en god hastighed. Ofte afhænger det det hvor du er og hvor mange andre, der bruger internettet på samme tid.

Er der forskel på fibernet og bredbånd?

Svaret er, at der er en teknisk forskel på de to måder at blive tilkoblet internettet. Fibernet sender informationer, i øvrigt med lynets hast, via lyslederkabler. Det betyder i praksis at det er nemmere og hurtigere at sende tunge filer, end med bredbåndets kobberledninger.

De hurtigste bredbåndshastigheder der er, kan maximal opnå op 1000 Mbit/s, men selv her kan uploading hastigheden ikke følge med.

Kan jeg få bredbånd i mit hjem?

Om du kan få bredbånd, afhænger af din adresse. Som regel kan du enten få fibernet eller bredbånd. Er det ikke muligt er alternativet kabel. Du kan nemt finde ud af dine muligheder ved at indtaste din adresse og tjekke hvem der tilbyder bredbånd i dit område.

Kan jeg få bredbånd?

Dette afhænger udelukkende af din adresse, og om der findes en bredbåndsudbyder, der tilbyder mulighed en bredbåndsforbindelse i dit område. Typisk kan du enten modtage bredbånd eller fibernet. Ved at indtaste din adresse, kan du tjekke, hvilke bredbåndsudbydere, der tilbyder opkobling i dit område.

Hvor mange forskellige typer af internet findes der?

Overordnet set er der tre forskellige. Fibernet, der som udgangspunkt er det hurtigste, mest stabile, men også den dyreste internetløsning. Det er en løsning, der på nuværende tidspunkt endnu ikke er tilgængelig i hele Danmark.

Af andre løsninger er kabel-tv og bredbånd. Begge dele kommer via telefon eller kabelstikket i dit hjem. Der findes også det gode gamle modem, men det er en løsning de fleste er gået væk fra, da det er langsomt, sammenlignet med andre internetløsninger.

Internetløsning og streaming aftaler

Mange internetudbydere tilbyder sammen med deres bredbånd en løsning, hvor du samtidig for flere streaming og musikaftaler. Det er en samlet løsning, hvor du ofte spare penge, sammenlignet med, hvis du køber hver løsning hver for sig. Så når du skal finde en bredbåndsabonnement, er det også en god ide at kigge på jeres streaming. Der kan være en del penge at spare, ved at samle det under en udbyder. En anden fordel, som bestemt ikke skal undervurderes er, at hvis der er problemer. Det gælder uanset om det er dit internet eller streaming løsning, så skal du kun henvende dig til et sted. Det gør det alt andet nemmere, at du kun skal henvende dig et sted.

Få mere glæde af internettet

Med en god bredbåndsforbindelse, vil du få meget mere glæde af internettet. Intet er mere irriterende at sidde og vente på at de næste 30 sek. af en film bliver downloadet eller at vente på at en mail med en fil bliver sendt.

Det kan kun siges på en måde. Det skal bare virke, hver dag og hele tiden. Selvfølgelig kan der ske fejl, men det er ikke det vi snakker om, når det drejer sig om at det skal virke. Et lynnedslag har ingen kontrol over. Bare for at nævne noget negativt, som ingen er herre over.

Bredbånd i Danmark 

Når du skal finde en bredbåndsudbyder, er det en god ide at tjekke de danske bredbåndsudbydere. Flere og flere udbydere tilbyder fibernet, som i bund og grund er en anden form for bredbånd. Det giver dig en god og fleksibel internetudbyder. Mange danske udbydere er en del af en international udbyder, hvilke betyder at de er meget konkurrencedygtige og tilbyder gode og billige bredbåndsløsninger.

Bestilling af bredbånd

En af de ting du skal være opmærksom på når du skal bestille bredbånd, er om udbyderen kræver et oprettelsesgebyr. Der er mange udbydere der ikke har et oprettelsesgebyr, så det bør være muligt at finde et, hvor du ikke skal betale. Mange har også en seks måneders bindingsperiode, men ikke alle. At være opmærksom på den detalje kan især være vigtig, hvis du f.eks. skal i sommerhus sommeren over og blot har brug for en internetforbindelse i et par måneder.

Er det bedste alternativ et med binding, så husk at det er muligt at opsige abonnementet, hvis din internetudbyder ikke overholder de løfter, de har lovet i deres abonnement.

Når du bestiller, skal du også være sikker på at du får den rette router, eller at den kan byttes, såfremt at den ikke er stærk nok. Uden den rigtige router er det ikke muligt at få den korrekte hastighed. I yderste konsekvens, kan du blive nødt til at købe en router, der opfylder de rigtige krav.

Find den rigtige forbindelse

Internetmatch.dk er dit værktøj til at vælge den helt rigtige internetforbindelse. Benyt vores guides, råd og tips til at blive klogere på dine internet muligheder, og find de bedste tilbud her.

Trin 1

Find dit behov

Find dit behov

Brug guiden på denne side til at finde dine behov, så du ikke kommer til at betale for et produkt du ikke har behov for.

Trin 2

sammenlign

Sammenlign tilbud

Med dine behov i baghovedet kan du nu, nemt og overskueligt sammenligne de forskellige tilbud fra udbyderne.

Trin 3

hjerte

Vælg det helt rigtige

Når du har fundet dette rette tilbud, klikker du dig ind på tilbuddet, vil du blive sendt videre til udbyderen - Nemt og smart.