Hvor meget data bruger streaming?

Streaming er ved at blive den mest brugte tjeneste på internettet. Se bare på antallet af forskellige services, som gør det muligt at streame både film og musik. YouTube, Spotify, Netflix og HBO blot for at nævne nogle af de største.

Efterspørgsel på streamingtjenester har aldrig været højere og virker kun til at være stigende. Det betyder at streamingudbyderne slås om både pris og service, hvilket de blandt andet gør, ved at tilbyde Ultra HD-Streams.
Disse højkvalitets streamingtjenester betyder også, at kravet til internethastigheden er sat højt, ellers ville man hurtigt opleve ens filmoplevelse blive forringet betydeligt.
Er kvaliteten for høj i forhold til din internethastighed, vil filmen nemlig blive afbrudt, for at stå og ’buffe’. Bufferens egenskab er at loade filmen, så den kan vises af afspilleren. Er dit internet generelt for langsomt til kvaliteten, så vil du opleve dette rigtig mange gange i løbet af en film, hvilket kan ødelægge filmoplevelsen fuldstændig.

Mobilt bredbånd og streaming

Er du på et mobilt bredbånd er det rigtigt vigtigt, at have en god fornemmelse af, hvor meget data du bruger på at streame en film. Dataforbruget ved streaming er meget højt, og det kræver derfor en heftig mængde data, for at kunne se film på daglig basis.
Når du streamer en film, bør du være opmærksom på videokvaliteten. Man kan som regel vælge tre valgmuligheden for videokvalitet: lav, mellem og høj.

Den lave videokvalitet også kaldet basiskvalitet benytter op til 300 MB i timen.

Standardkvalitet som kaldes mellem benytter op til 700 MB.

Den bedste kvalitet tager op til 3 GB pr. time i HD-kvalitet, og helt op til 7 GB i timen for Ultra HD-kvalitet også kaldet 4K.

Det kan derfor være værd at overveje, hvor høj kvalitet du skal se din film på, når du er på en begrænset forbindelse. Hvis du er på en mobil forbindelse, vil vi anbefale dig, at holde den på ”automatisk kvalitet” eller lav kvalitet.

Musiktjenester

De fleste har en musik app på deres telefon, som f.eks. Spotify. Hver eneste gang du hører et nummer bruger du af din data. Selvom musikstreaming ikke benytter tilnærmelsesvis lige så meget data som videostreaming, så er det et vigtigt parameter i dit samlede dataforbrug. Hvor meget data en musikfil tager af dit forbrug, er meget varierende, da længden af musiknumre også varierer en hel del.
Man benytter derfor en tommelfingerregel på 7 MB pr. downloadet musiknummer. Der kan derfor hurtigt blive brugt meget data, hvis du hører musik imens du eksempelvis er på arbejde.
Har du et abonnement med en forholdsvis lav mængde data, bør du overveje at hører netradio i stedet for at benytte musiktjenesterne. Netradio benytter nemlig en hel del mindre data, og kan derfor spare dig en del data, på det lange løb.