FIBERNET

Fibernet er den type af internet, som garanterer dig den højeste hastighed og stabilitet. Forskellen fra denne type af internet og det traditionelle bredbånd er, at kablerne er fuldstændig anderledes. I modsætning til traditionel ADSL bredbånd, som kører internet igennem telefonlinjer, så kører fibernettet internet over speciallavede kabler, som kaldes for lyslederkabler eller bedre kendt som optiske kabler.

Fibernets lyslederkabler

Disse kabler gør at fibernet kan transportere internetsignalet igennem lys, det er derfor muligt, at levere internet med ekstrem høj hastighed og stabilitet. Derudover er fibernettet symmetrisk internet, hvilket vil sige at download- og uploadhastigheden er ens. Derudover er priserne som oftest billigere end de hurtigste ADSL bredbånd, hvis du ønsker en høj hastighed, så billigt som muligt, er det fibernet du skal have.

En anden fantastisk egenskab ved at internettet bliver leveret via de optiske kabler er, at det ikke har nogen konsekvens for internethastigheden, hvis man er mange som benytter internettet på en gang.
Det er altså muligt både at streame film og downloade, imens en anden i husstanden, spiller computerspil online. Det er ikke ofte ikke muligt ved det traditionelle bredbånd, medmindre man har købt utrolig høj hastighed, og selv her kan det som regel ses på hastigheden. Hvilket også er grunden til at fibernet ofte, er at foretrække, hvis i bor mange på samme adresse.

Da det er nye kabler, er de ikke lagt ned i hele Danmark endnu. Dette betyder derfor, at fibernet ikke er tilgængeligt for alle. Internetudbydere, såvel som energiselskaber knokler på livet løs, med at få lagt fibernet ned overalt i Danmark. Det er de især store udbydere som TDC, Stofa og WAOO, der er frontløberne med at få lagt fibernet kablerne i jorden. TDC, var også dem, som stod for at få lagt kobberbredbånd ned i sin tid, og har nu valgt også, at være nogle af de første ude med fibernettet. Energiselskaberne SEAS-NVE og NRGi har slået sig sammen om selskabet Fibia, og er blevet en stor konkurrent til TDC og Stofa på fiberbredbåndsmarkedet.

Hvorfor ikke vælge fiberbredbånd?

Der både fordele og ulemper ved fiberbredbånd.

Den størst fordel ved fiberbredbånd er, at du og alle som bor i din husstand kan streame, se serier og game alle på én og samme tid, uden at det går udover hastighed og oplevelse. Det betyder heller intet, om du uploader store filer til din dropbox. Med fibernet får du hastighedsgaranti og derfor aldrig mindre end, hvad du betaler for.

Den eneste ulemper der er ved fibernet, er at det langt fra er sikkert du kan få det. Selvom der mange steder i landet er blevet kravet kabler ned til fibernettet er det langt fra alle steder endnu. Hvis du er i tvivl om hvorvidt du kan få fiberbredbånd, kan du tjekke netop din adresse her.

Værd at vide om fibernet, når du skal vælge

I dag er fibernet det bedste, hurtigste og mest stabile internet der findes på markedet. Det er stadig ikke landsdækkende, så overvejer du at få fibernet, er det første du skal gøre at undersøge om det er tilgængelig på din adresse. Det kan nemt gøres ved at indtaste din adresse og så kommer det frem om du har adgang. Alternativ er løsningen kabel-tv eller bredbånd. Traditionelt eller mobilt bredbånd.

Start med at undersøge dit internet behov

Mange starter desværre ikke med at undersøge, hvilke behov de har for internet. Det gælder for både dem der bruger internettet meget og for dem der ikke gør. I sidste tilfælde, hvorfor vælge en dyr og hurtig løsning, hvis du kan klare dig med mindre. Det vil sjældent kunne ses, når du bruger internettet. Omvendt hvis du bruger det ofte og meget, så skal det bare spille og så er det irriterende, hvis det abonnement man har valgt, ikke passer til ens behov. Der er også stor forskel på, om det kun er dig der bruger det, eller om I er en større familie med børn. At der er to teenagere, der streamer og spiller, laver skolearbejde online er ikke gratis og kræver et større abonnement end ellers.

Find den rigtige udbyder

Når du har fundet ud af at du kan få fibernet og har en ide om dit behov, er det tid til at finde den rigtige fibernetudbyder. Ofte er der flere at vælge imellem. Nogle dyrere og bedre end andre. Start med at undersøge priserne og betingelserne på mindst tre forskellige udbydere. Det vil give dig et godt overblik over prisniveauet. Læg blandt andet mærke til, om der er et opstartsgebyr. 

Der burde være så mange fibernetudbydere til, at du kan finde en uden. Der er som regel en seks måneders binding, men det er muligt at opsige ens abonnement, hvis de ikke holder hvad de lover i forbindelse med at tegne abonnementet. Det er i dag muligt at finde en billig løsning, men du skal være opmærksom på, at den uanset vil være dyrere, end hvis du vælger en kabel-tv løsning. Læg også mærke til om der er kampagnetilbud. Nogle gange er det muligt at få et tilbud, som giver dig fibernet og måske en streamingaftale til en god pris. I det mindste i et par måneder.

Hvad skal du være opmærksom på når du skal vælge fibernetudbyder

Som allerede nævnt kan det være lidt af en jungle at finde den rigtige internetudbyder, men er du opmærksom på pris, hastighed, oprettelsesgebyr, ydelse og andre tjenester som streaming kan du ikke gå helt galt i byen.

Lave en liste over de forskellige udbydere der tilbyder fibernet på din adresse og sammenlign ovenstående. Det er i øvrigt det samme du skal kigge på hvis du skal vælge en bredbåndsudbyder. Du kan også med fordel tage nuværende og tidligere kunders oplevelser med ind i dine overvejelser. Hvis der er en overvægt at utilfredse kunder, er det måske en god ide at lede videre. Husk dog lige at kigge på datoerne. Ligger anmeldelserne år tilbage, kan det jo have ændret sig.

Den vigtige router

Ovenstående er ikke det eneste du skal være opmærksom på. Du kan bare ikke rigtig gøre så meget, før du har bestilt og fået den hjem. Det er routeren der også er med til at bestemme, hvor højt og stabilt internet du vil få. Er din router svag og kan det ikke nå ud i alle hjørner af dit hjem, kan du som regel få den byttet hos din udbyder. Alternativ kan du vælge selv at købe en. Husk at som regel skal din router leveres tilbage, så husk at gemme kassen.

Derfor koster fibernet mere

Der er flere årsager ud over at fibernet er dyrere end hastighed og stabilitet og den ligger primært i at det er dyrt at grave fiberkabler ned i jorden. De skal først graves ned på den vej du bor på og så ind til din bopæl, før du kan få installeret fibernet. Det er ikke givet at du har fiber på din bolig, blot fordi der er langt kabler ned på din vej. Det er nemlig to forskellige der udfører opgaven.

Kabler der kan tilbyde internet med lysets hastighed. Den del er allerede sket tidligere mange år siden med telefonkablerne og er blevet betalt via vores telefonregning i årevis. Hvilke er årsagen til at kabel og bredbånd i dag er billigere, udover at de ikke er lige så hurtige. Årsagen til at ikke alle kan få fibernet er at udbyderne endnu ikke er færdige med at grave fiberkabler ned i hele Danmark. 

Ofte vil områder med spredt beboelse komme til sidst. Omkring 60% af Danmark har på nuværende tidspunkt mulighed for at få fibernet og da der er stor konkurrence på området, går det stærkt med at få gravet ned, så flere har mulighed for at få fibernetværk. Det forventes at overtid vil de fleste droppe kabel og det vil udgå, da det er dyrt at vedligeholde, som flere og flere vil benytte sig af fibernet. 

Er der forskel på fibernet og fiberbredbånd?

Nej der er ikke forskel på fibernet og fiberbredbånd. Det er to ord for det samme og forvirringen skyldes, at folk bruger forskellige ord for det samme. Kigger du derfor på en udbyder der bruger fiberbredbånd i sine beskrivelser, så er der altså ikke forskel. 

Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd?

Den største forskel der er på de to løsninger, er at bredbånd benytter kobberkabler, som desværre gør at forbindelsen er asymmetrisk, hvilke er årsagen til at der kan være forskel på upload og download. Upload er f.eks. når du sender en fil eller mail. Download bruges blandt andet, når du streamer film. Fibernet, som er lyskabler, har den samme hastighed uanset sted og det tidspunkt du bruger det.

Det er både muligt at få almindeligt bredbånd og mobilt bredbånd. Almindeligt bredbånd er det du typisk har haft før du fik fibernet, eller har hvis det endnu er muligt. Mobilt bredbånd har du oftest i din telefon, så du altid kan komme på internettet, uanset hvor du er. Der er fordele og ulemper ved både bredbånd og fibernet, som er værd at kende.

Fordele og ulemper ved bredbånd

Den store forskel ved bredbånd er, at det er muligt at få stort set alle steder i Danmark. Det gælder også det der populært kaldes udkantsdanmark, hvor mange stadig ikke har adgang til fibernet endnu. Det er med til at gøre det til en populær løsning, da du stadig får en god internetløsning.

Ulempen ved bredbånd er som tidligere nævnt den asymmetriske forbindelse, der gør at der er forskel på upload og download. Nogle gange kan det være en forskel at skrifte frekvens på din router og se om du kan finde en som ikke er så populær. Det gælder især i lejlighedskomplekser.

Årsagen er kobberkablerne som et almindeligt bredbånd benytter. Derudover handler det også om, hvor din router står i forhold til hvor du opholder dig. Jo længere væk, jo lavere hastighed som udgangspunkt. Er din forbindelse meget lav, kan du prøve at udskifte din router til en stærkere og se om det hjælper. Det kan din udbyder ofte være behjælpelig med. Det er heller ikke alle udbydere, der er lige stærke i alle dele af landet. Det er derfor vigtigt, at du undersøger hvilke der er bedst i dit område.

Er fibernet fremtiden?

Selvom bredbånd er populært, ses det ikke som fremtidens internet. Det gør fibernet i stedet, da forbindelsen er hurtigere og mere stabil. Forudsat at det er muligt at blive tilknyttet. Så overtid, såfremt at hele landet bliver tilknyttet, men hvornår vides endnu ikke. En anden mulighed er at man udvikler en måde at udnytte kobberkablerne bedre, så de bliver hurtigere og mere stabile. Her er det vigtigt at huske at tilgængeligheden allerede er næsten 100 procent og derfor kan det give god mening, at undersøge de muligheder for de forskellige internetudbydere.

Steaming og fibernet

I dag er det blevet mere og mere almindelig at streame film. Hvad enten det er enkelte film eller også har du adgang til Netflix, HBO-Nordic, Viaplay eller en af de andre streamingtjenester der er adgang til. Det samme gælder musik, bøger og ugeblade. Mange internetudbydere har abonnementer, hvor det er muligt at kombinere en internetforbindelse med muligheden for at få adgang flere streamingtjenester. Der kan være en del penge at spare, ved at tage den mulighed med ind i overvejelserne, når du skal vælge. Især hvis du i forvejen benytter dig af de forskellige streaming muligheder.

Hvad med mobilt bredbånd?

Som udgangspunkt er mobilt bredbånd ikke i konkurrence med fibernet eller almindeligt bredbånd. Det er en type internet der som udgangspunkt bruges udenfor huset. Ulempen er at den ikke er stabil i hele landet. Det afhænger af din udbyder. Udover at du har adgang til internettet altid i Danmark, kan det også bruges som hotspot, så du kan få adgang til internettet på din bærbar eller tablet. Det kan være praktisk, hvis man er ude og ikke umiddelbart har adgang. Har du et abonnement der er inklusiv roaming, så er det også muligt at være på nettet i udlandet. I det mindste i Europa, uden at skulle købe et telefonnummer. Udenfor Europa kan det være en nødvendighed.

5G

Ingen snak om fremtidens internet, uden at nævne 5G. Mange tror det allerede er muligt at få er 5G fibernet og efterspørger den løsning, når de kigger på en ny internetløsning. Men det er ikke muligt og der er stor forskel på de to internetløsninger.

5G er en trådløs forbindelse, ala mobilt bredbånd, hvorimod fibernet er en løsning, der ikke kan transporteres og leveres direkte hjem til dit hjem.

Hvad er 5G egentlig for en størrelse?

5G er helt enkelt den næste løsning inden for mobilt netværk, også kaldt femte generation. Den tredje og fjerde er den trådløse forbindelse vi kender i dag. At få adgang til internet på en telefon uden at der skal bruges kabler.

Forskellen ligger i hastigheden, som med 5G vil være lynhurtig og der vil kun være en minimal forsinkelse, så du fremover vil kunne modtage og sende data langt hurtigere end hvad du i dag er vant til.

Findes der 5G i Danmark? 

Allerede i 2018 blev det besluttet i Danmark at vi skulle være blandt de første der fik 5G og allerede i 2020 åbnede TDC NET for 5G. Det er dog ikke alle telefoner og smartphones der i dag kan modtage 5G. Men som folk udskifter deres telefoner, bliver det snart en realitet.

Vil 5G vinde over fibernettet?

På nuværende tidspunkt ser det ud til at over tid så vil 5G vinde over fibernettet som vores foretrukne internetforbindelse. Det skyldes dens stabilitet og meget høje hastighed.

En anden årsag til at det er vil være muligt at levere en trådløs løsning med ekstremt høj hastighed. Det gælder også de steder hvor fibernet og almindeligt bredbånd ikke er muligt.

VPN og fibernettet

Når man er tilknyttet internettet, er man desværre også åben for hackerangreb og andre muligheder, hvor du som bruger, ikke er sikker. Det er her VPN ”Virtuel Private Network” kommer ind i billedet. Det er en måde du kan øge din sikkerhed på når du er på nettet. Det har også den fordel at er du ude og rejse, kan du stadig se film mm, hvis du har slået VPN til.

Som udgangspunkt bruges VPN for at skabe en større sikkerhed, når det gælder ens private oplysninger. Muligheden blev engang opfundet for at beskytte virksomheder og deres ansatte mod spionage. I dag benytter mange sig også af VPN, som en ekstra beskyttelse, især hvis man ikke ønsker at de bliver sporet af andre på nettet.

Find den rigtige forbindelse

Internetmatch.dk er dit værktøj til at vælge den helt rigtige internetforbindelse. Benyt vores guides, råd og tips til at blive klogere på dine internet muligheder, og find de bedste tilbud her.

Trin 1

Find dit behov

Find dit behov

Brug guiden på denne side til at finde dine behov, så du ikke kommer til at betale for et produkt du ikke har behov for.

Trin 2

sammenlign

Sammenlign tilbud

Med dine behov i baghovedet kan du nu, nemt og overskueligt sammenligne de forskellige tilbud fra udbyderne.

Trin 3

hjerte

Vælg det helt rigtige

Når du har fundet dette rette tilbud, klikker du dig ind på tilbuddet, vil du blive sendt videre til udbyderen - Nemt og smart.