Mbit

Snakker vi Mbit i forbindelse med internethastighed, så måler vi det som regel i Mbit/s, altså Mbit pr. sekund. Mbit/s er en måleenhed for datatransmission, som beskriver hvor mange megabytes der kan flyttes på ét sekund.
Med det moderne internet, som kan leveres i dag, er Mbit/s måleenheden, som vi benytter til at sammenligne og tale om internethastigheder. I internettets tidlige dage benyttede vi Kbps (kbit/s), da teknologien ikke var nået længere, end til at kunne transmittere større enheder end kilobytes.
Udviklingen indenfor IT betyder at vi i fremtiden, bør kunne forvente at Gbit/s er måleenheden, vi benytter når vi til dagligt snakker internethastigheder.

Forskellen på megabytes og megabits

De to termer ligger så tæt på hinanden, at der ofte sker misforståelser, og især forkortelsen MB og Mb giver anledning til forvirring.

For at forstå forskellen på bits og bytes er det nemmest at opstille et skema:

1 bit (b) = Grund måleenhed og den mindste vi har.

1 byte (B) = 8 bit

1 kilobyte (kB) = 1024 bytes

1 megabyte (MB) = 1024 kB

1 gigabyte (GB) = 1024 MB

1 terabyte (TB) = 1024 GB

Bit og bytes er teoretisk set det samme, forskellen er blot antallet. Grund reglen er, at der går otte bits til én byte.

Når vi snakker størrelser af filer, billeder og film, så benytter vi terminologien; ”bytes”. Et typisk billede fylder måske 2 MB eller en film 4 GB. Vi benytter derfor megabytes eller gigabytes, som en betegnelse for størrelse, som forkortet staves henholdsvis MB og GB, med stort ”B”.

Snakker vi internethastigheder, så benytter vi Mb (megabit), som staves med et lille ”b”, og her benytter vi følgende måleenheder:

1 kilobit (kb) = 1024 bits

1 megabit (Mb) = 1024 kB

1 gigabit (Gb) = 1024 Mb

1 terabit (Tb) = 1024 Gb

Udregning af download tidsestimat

Ønsker man at finde ud af, hvor længe der går, før ens download er færdig, kan det være lidt besværligt, men med følgende eksempel i baghovedet, kan det lade sig gøre:

Først udregnes hastighed i kb, så har man en hastighed på 1 Mbit/s så vil man kunne hente 1024 kb i sekundet. Men da størrelsen er i bytes, bør denne hastighed også omregnes til bytes, hvilket gøres ved at dividere hastigheden med 8, da der går 8 bits til en byte.

Hastigheden bliver derfor 128 kB i sekundet. Herfra kan tidsestimatet udregnes ved at dividere størrelsen på filen omregnet til kB med hastigheden i kB.

Eksempel på download af 10 MB med 1 Mbit/s:
10 MB fylder 10240 kB, og har man en forbindelse på 1 Mbit, kan man downloade 1024 kb i sekundet. For at udregne, hvad dette er i bytes divideres denne hastighed med 8. Så downloader man 128 kilobyte i sekundet, og det vil tage 80 sekunder at downloade 10 MB med en download hastighed på 1 Mbit/s.

Undgå at vente for længe på downloads og streaming

Uanset om du streamer eller henter film på nettet, så er der nogle bytes, som skal hentes ned på din computer eller tablet, før du kan afspille filmen.
En film i HD-kvalitet fylder i gennemsnit fra 4 GB og op efter, derfor skal hastigheden på dit internet også være hurtigt, hvis du vil undgå at vente længe på din film. Find en oversigt over abonnementer til internet, og find den rigtige hastighed og udbyder hos internetmatch.dk